Theaterproject Apeldoornse risicojongeren krijgt tweejarig vervolg

Het theaterproject Kairos waarbij Apeldoornse risicojongeren lessen volgen in dans, zang en theater krijgt een tweejarig vervolg.

Afgelopen seizoen vond de pilot plaats. Zeven maanden lang krijgen Apeldoornse risicojongeren en jongvolwassenen de kans dans, zang- en theaterlessen te volgen onder professionele begeleiding.
‘’Het doel is om jezelf creatief te leren uiten door middel van bijvoorbeeld dans, muziek maken of het schrijven van teksten’’, aldus initiatiefnemer Joji Na.
Het project wordt afgesloten met een voorstelling in Theater Orpheus waarin de levens van de jongeren centraal staan.

Na: ‘’Projecten als Kairos zijn op dit moment hard nodig. Veel jongeren kampen met (psychische) problemen en kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken. Door Corona wordt deze groep alsmaar groter, de kranten staan er vol van. Bij ons kun je je bagage vergeten en op een creatieve manier met elkaar plezier maken’’.
Inmiddels stromen de aanmeldingen binnen. ‘’Dit bevestigt hoe groot de urgentie is van het project. Het project kent een laagdrempelig karakter. Het gaat er niet om wat je hebt meegemaakt of waar je vandaan komt. Je kunt gewoon meedoen, kosteloos!’’.

De titel Kairos refereert naar een naam uit de Griekse mythologie: ‘’Nieuwe kansen pakken op het juiste moment’’. Het project is een samenwerking tussen Het Gelders Productiehuis en Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. ‘’We hopen met Kairos vooroordelen weg te nemen. Tijdens de pilot hebben we wel gemerkt dat niet altijd je eigen keuzes de richting van je leven bepalen. Het is gaaf om te zien dat er vriendschappen zijn ontstaan en dat de jongeren ook elkaar weer op weg helpen. Bovendien zorgt de voorstelling in Orpheus er voor dat de jongeren en hun verhalen letterlijk worden gezien en gehoord’’.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Apeldoorn. Jongeren in de leeftijd 17 – 30 kunnen aan het project kosteloos meedoen. De eerste les is zaterdag 15 januari. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@hetgeldersproductiehuis.nl.