Voetjes van het gras

Dansen in het park brengt Apeldoornse jeugd weer in conditie

Op aanvraag kan een bepaalde straat, buurt of groep ook kosteloos een dansworkshop voor jeugd en jongeren op een buiten locatie inplannen. Neem hiervoor contact met ons op!

Deze data/ locaties zijn helaas verlopen en/of zitten vol:

Maandag 18 mei wijk Zevenhuizen
Woensdag 20 mei wijk Mheenpark
Dinsdag 26 mei wijk De horst (Maten)
Maandag 25 mei Sprengenpark, wijk Zevenhuizen en wijk Zuid-West (Kobaltstraat)

Waarom
De afgelopen tijd hebben vele Apeldoornse kinderen en jongeren vanwege de Corona maatregelen noodgedwongen thuis gezeten. Wij brengen dansworkshops naar verschillende Apeldoornse parken, wijken en buurten waar kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis aan mee kunnen doen. Tijdens de dansworkshops staat verbinding centraal. Bovendien is dansen een vorm van uiting die stress verlagend is, plezier opwekt en een gevoel van saamhorigheid en creativiteit creƫert. Dit is in deze tijden essentieel om er samen weer bovenop te komen. Bovendien dragen de dansworkshops bij aan een gezonde levensstijl en worden de kinderen en jongeren letterlijk in beweging gebracht nadat ze vele weken voornamelijk thuis achter een scherm hebben gezeten.

Het project
In de buitenlucht worden in diverse parken in Apeldoorn dansclinics georganiseerd. Het project kent een kennismakingstraject en een vervolgtraject. Op dit moment mag de aard van deze activiteiten worden georganiseerd na overleg met de Gemeente Apeldoorn vanwege de versoepelde maatregelen voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dans valt onder de categorie sport. Door ons in te zetten in diverse wijken, vindt er een mooie spreiding plaats van de activiteiten en bereiken we alle lagen van de Apeldoornse bevolking. Met een mobiele geluidsset en danscoaches worden de kinderen uitgenodigd om zichzelf letterlijk en figuurlijk weer te laten zien. In totaal worden er 15 wijken/ buurten bezocht. De 15 workshops duren 1,5 uur en er is ruimte voor 30 deelnemers per dansclinic, dus in totaal 450 deelnemers. De dansclinics zorgen voor verbinding omdat iedereen welkom is en elkaar buiten ontmoet. Onze vrijwilligers zorgen voor een goede begeleiding van de kinderen en jongeren en d.m.v. afzetlinten en pionnen wordt voldaan aan de 1,5 meter regel. Na de kennismakingsworkshops worden de kinderen en jongeren uitgenodigd om de week erna twee volle middagen mee te doen aan een intensiever dansprogramma. Zij hebben immers de smaak te pakken, en de scholen zijn nog niet volledig geopend waardoor de kinderen en jongeren alsnog veel thuis zitten en afwisselend naar school gaan. Tijdens het intensieve programma, welke ook in de buitenlucht wordt gegeven, bestaat het programma uit twee extra onderdelen. De deelnemers mogen in groepjes zelf dansen bedenken aan door ons voorgestelde muziek.
Wij maken de groepjes, dit is dus een uitgelezen kans om verbinding aan te gaan met anderen. Plezier staat hierbij voorop. Want hoe leuk is het om samen te bewegen, en creatief bezig te zijn. Het derde deel bestaat uit het maken van videoclips van alle bedachte dansjes. Juist het integreren van nieuwe media is interessant, omdat de kinderen en jongeren daar gebruik van maken wanneer ze thuis zitten. Vervolgens monteren wij het materiaal, zodat de deelnemers het thuis kunnen laten zien. Bovendien zijn de filmpjes een onvergetelijke, hoopvolle en troostrijke ervaring in deze bizarre tijden.

Voetjes van het gras wordt mogelijk gemaakt door: